Xiaomi Odredbe o privatnosti

Naše Odredbe o privatnosti su ažurirane 15. januara 2021.

Odvojite trenutak i upoznajte se sa odredbama o privatnosti i javite nam ako imate bilo kakvih pitanja.

O nama

Xiaomi Singapore Pte. Ltd., Xiaomi Technology Netherlands B.V., i sve njihove sestrinske firme (što se odnosi na Xiaomi podružnice navedene u najnovijem godišnjem izvještaju Xiaomi Korporacije, molimo kliknite ovdje i potražite "Najnoviji finansijski izvještaj" za detalje) unutar Xiaomi Grupe (u daljnjem tekstu "Xiaomi", "mi", "naš" or "nas") shvataju vašu privatnost veoma ozbiljno. Ove Odredbe o privatnosti osmišljene su u skladu sa vašim potrebama i važno je da imate cjelovito razumijevanje naših postupaka prikupljanja i korištenja osobnih podataka, a da pritom osiguramo da na kraju vi imate kontrolu nad vašim ličnim podacima koje ste dali Xiaomiju.

O ovim Odredbama o privatnosti

Osim na određene Xiaomi proizvode ili usluge koje pružaju nezavisne odredbe o privatnosti, ove se odredbe o privatnosti primjenjuju na sve Xiaomi uređaje, web sajtove ili programe koji se odnose ili imaju veze sa ovim Odredbe o privatnosti. Ove Odredbe o privatnosti objašnjavaju na koji način Xiaomi prikuplja, koristi, otkriva, obrađuje i štiti sve osobne podatke koje nam date ili koje prikupimo od vas kada koristite naše proizvode i usluge na web sajtovima (https://www.mi.com, https://en.miui.com, https://account.xiaomi.com), i naše aplikacije koje nudimo na našim mobilnim uređajima. Ako Xiaomi proizvod ima posebne odredbe o privatnosti, posebne odrebe o privatnosti će imati prioritetnu primjenu, dok će sve što nije posebno pokriveno biti podložno uslovima ovih Odredbi o privatnosti. Nadalje, načini na koje određeni proizvodi i usluge prikupljaju i obrađuju vaše lične podatke mogu se razlikovati zavisno od modela, verzije usluge ili regije. Trebate se referirati na posebne odredbe o privatnosti za više detalja.

U skladu sa ovim Odredbama o privatnosti, "lični podaci" znače informacije koje se mogu koristiti za direktno ili indirektno identificiranje pojedinca, bilo iz tih informacija ili iz tih informacija u kombinaciji sa drugim informacijama kojima Xiaomi ima pristup o toj osobi, osim ako je drugačije izričito navedeno važećim zakonima u vašoj regiji. Vaše lične podatke koristićemo isključivo u skladu sa odredbama o privatnostima. Kada kontekst to zahtijeva, lične informacije će sadržavati osjetljive lične podatke ili informacije, kao što važećim zakonima može biti i karakterizirano.

Kako vam možemo pomoći

U konačnici, ono što mi želimo je najbolje za sve naše korisnike. Ako imate bilo kakvih nedoumica vezanih uz našu praksu postupanja sa podacima izloženim u ovim Odredbama o privatnosti, molimo vas da nas kontaktirate na https://privacy.mi.com/support za rješavanje vaših pitanja. Biće nam drago da nam se javite. Ako imate nerazriješeno pitanje u vezi privatnosti ili upotrebe podataka kojem se nismo posvetili na zadovoljavajući način, kontaktirajte našeg pružaoca usluge za rješavanja sporova trećih strana (bez naknade) na adresi https://feedback-form.truste.com/watchdog/request. Molimo vas pogledajte i "Kontaktirajte nas" ispod.

alt

1. Koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo?

1.1 Koje podatke mi prikupljamo

Da bismo pružili naše usluge, zatražićemo od vas da nam dostavite lične informacije potrebne za pružanje tih usluga. Mi ćemo prikupljati samo one podatke koji su potrebni za određene, konkretne, eksplicitne i legitimne svrhe, te ćemo osigurati da ti podaci neće biti dalje obrađivani način koji nije u skladu sa tim namjenama. Imate pravo odlučiti želite li ili ne pružiti tražene informacije, ali u većini slučajeva, ako ne navedete svoje lične informacije, možda vam nećemo moći pružiti naše proizvode, usluge ili odgovoriti na vaše upite.

Zavisno od usluge koju vi odaberete, možemo prikupiti sljedeće vrste informacija:

1.1.1 Informacije koje nam dostavljate

Možemo prikupiti sve lične informacije koje nam dostavite, a koje su potrebne za uslugu koju vi odaberete. Naprimjer, možete unijeti svoje ime, broj mobilnog telefona, email adresu, adresu za dostavu, narudžbu, detalje o fakturiranju, broj bankovnog računa, ime vlasnika računa, broj kreditne kartice i druge podatke ako koristite usluge maloprodaje mi.com; možete sinhronizirati materijale ili podatke ako koristite Xiaomi Cloud usluge; ako stvorite nalog, možete unijeti spol, podatke u vezi sa sigurnosti i druge; možete nam reći svoj nadimak, email adresu, dati videozapise ili druge potrebne informacije ako ih unesete u promotivne akcije; možete nam dati ime, broj telefona i adresu ako nam se obratite, koristite naš sadržaj ili naš marketing ili osvojite nagradu.

1.1.2 Informacije koje prikupljamo prilikom korištenja usluga

• Informacije vezane za uređaj ili SIM. Naprimjer, IMEI broj/OAID broj, GAID broj, IMSI broj, MAC adresa, serijski broj, MIUI verzija i tip, verzija ROMa, Android verzija, Android ID, Space ID, operater SIM kartice i područje lokacije, informacije na ekranu, informacije o tastaturi uređaja, detalji o proizvođaču uređaja i naziv modela, vrijeme aktiviranja uređaja, mrežni operater, vrsta konekcije, osnovne informacije o hardwareu, kanali prodaje i informacije o korištenju (kao što su CPU, pohrana, korištenje baterije, rezolucija ekrana i temperatura uređaja, model objektiva fotoaparata, broj paljenja ekrana i broj otključavanja ekrana).

• Informacije posebne za vas koje vam mogu dodijeliti treće strane i poslovni partneri: Možemo prikupljati i koristiti informacije kao što je ID reklamiranja koji dodjeljuju usluge trećih strana i poslovni partneri.

• Informacije vezane uz vašu upotrebu aplikacije, uključujući jedinstvene identifikatore aplikacije (npr. VAID broj, OAID broj, AAID broj, Instance ID), osnovne informacije o aplikaciji, kao što su lista aplikacija, informacije o IDju aplikacije, SDK verziju, postavke ažuriranja sistema, postavke aplikacije (regija, jezik, vremenska zona, font), broj navrata u kojima aplikacija pristupa/napušta ekran i zapis o statusu aplikacije (naprimjer preuzimanje, instaliranje, ažuriranje, brisanje).

• Podaci prikupljeni dok koristite MIUI uslugu, kao što su npr. vaši bedževi, rejtinzi, podaci o prijavi i zapisi pretraživanja u Mi Zajednici; Vaše poruke u Mi Zajednici (vidljivo jedino primaocu i pošiljaocu); vaša istorija audio playbacka i pretraživanja muzičkih usluga; vaša sviđanja, komentari, omiljeno, dijeljenja, rezultati pretraživanja u uslugama tema; jezik sistema, zemlja i regija, mrežni status, lista aplikacija u Trezoru aplikacija; vaši podaci korištenja, uključujući regiju, IP, relevantnog pružaoca sadržaja, učestalost mijenjanja slike pozadine, pregledavanje slika, način pretraživanja slika, trajanje pretraživanja slika, klikovi i prikaz članaka, pretplate na Rotirajuću pozadinu.

• Informacije o lokaciji (samo za određene usluge/funkcionalnosti): različite vrste informacija o vašoj tačnoj ili približnoj lokaciji ako koristite usluge vezane za lokaciju (software za navigaciju, software za vremensku prognozu i software sa funkcijom lociranja uređaja). Naprimjer, regija, kod zemlje, kod grada, kod mobilne mreže, pozivni broj za mobilne uređaje, identitet mobitela, informacije o geografskoj dužini i širini, postavke vremenske zone, postavke jezika. Informacije o lokaciji svake aplikacije možete u bilo kojem trenutku isključiti u postavkama telefona (Postavke - Dopuštenja).

• Prijava podataka: informacije vezane za korištenje određenih funkcija, aplikacija i web sajtova. Naprimjer, kolačići i druge tehnologije identifikatora, IP adrese, informacije o zahtjevama mreže, privremena historija poruka, standardni sistemski zapisnici, informacije o padu sistema, prijava informacija generiranih korištenjem usluga (kao što su vrijeme registracije, vrijeme pristupa, vrijeme aktivnosti, itd.).

• Drugi podaci: Vrijednost karakteristika okoline (Environmental characteristic value - ECV) (tj. vrijednost generirana pomoću IDja Mi naloga, IDja telefonskog uređaja, konektiranog Wi-Fi IDja i informacija o lokaciji).

1.1.3 Informacije izvora treće strane

Ako to zakon dopušta, prikupićemo podatke o vama iz izvora treće strane. Naprimjer,

• za određene usluge koje mogu uključivati nalog i finansijske transakcije, uz vaše autoriziranje, možemo provjeriti podatke koje ste dali (kao što je telefonski broj) putem legitimnih izvora treće strane radi sigurnosti i prevencije prevare;

• možemo primiti označene identifikacijske simbole (kao što je IMEI/OAID/GAID od oglašivača) za pružanje usluga oglašavanja;

• takođe možemo prikupiti određene informacije kao što su IDjevi naloga, nadimci, avatari i email adrese iz usluga društvenih mreža trećih strana (npr. kada koristite nalog društvene mreže za prijavu na uslugu Xiaomija);

• podatke o vama koje su nam drugi dostavili (npr. adresu za dostavu koju nam drugi korisnici mogu dati kada kupuju proizvode za vas putem usluga mi.com).

1.1.4 Informacije koje se ne mogu identificirati

Takođe možemo prikupljati druge vrste informacija koje nisu direktno ili indirektno povezane sa pojedincem i koje se ne mogu definirati kao lične informacije u skladu sa važećim lokalnim zakonima. Takvim podacima se ne može izvršiti lična identifikacija. Možda ćemo prikupljati, koristiti, prebacivati i objavljivati podatke koji ne mogu biti korišteni za ličnu identifikaciju. Evo nekih primjera podataka koje prikupljamo i kako ih možemo koristiti u formatu prema kojem ne možemo izvršiti ličnu identifikaciju:

• možda ćemo uključiti statisičke podatke nastale tokom vaše upotrebe posebne usluge (npr. opšte podatke vezane za uređaj, dnevne događaje, pristupanja stranicama događanja, pristup stranicama i sesije događaja);

• podaci nadzora mreže (npr. vrijeme zahtjeva, broj zahtjeva ili zahtjev za pogrešku itd.);

• padovi aplikacije (npr. zapisi su automatski generirani nakon pada aplikacije itd.).

Svrha takvog prikupljanja je poboljšanje usluga koje vam pružamo. Vrsta i količina prikupljenih informacija zavise od toga kako koristite naše proizvode i/ili usluge.

Takve informacije prikupljamo kako bismo vam pružili više korisnih informacija i razumjeli koji dijelovi naših internet stranica proizvoda i usluga vas najviše zanimaju. Naprimjer, možda će nam trebati samo broj korisnika koji su aktivni u jednom danu, a tog dana ne moramo znati ko je aktivan, tako da su skupni podaci dovoljni za statističku analizu. Nastojat ćemo izolirati vaše lične podatke od podataka koji ne mogu da se iskoriste za vašu ličnu identifikaciju i osigurati da se dvije vrste podataka koriste odvojeno. Međutim, ako kombiniramo podatke kojima ne možete biti lično identificirani sa vašim ličnim podacima, takvi kombinirani podaci će se tretirati kao lični podaci sve dok su kombinirani.

1.2 Kako koristimo lične informacije koje prikupljamo

Svrha prikupljanja ličnih informacija je pružanje proizvoda i/ili usluga te osiguravanje usklađenosti sa važećim zakonima, propisima i drugim regulativama. Ovo uključuje:

• pružanje, obradu, održavanje, poboljšanje i razvoj naših proizvoda i/ili usluga, kao što su isporuka, aktivacija, provjera, usluge nakon prodaje, korisnička podrška i oglašavanje.

• implementiranje i održavanje sigurnosnih mjera u svrhu sprečavanja gubitka i prevare, kao što je pomoć u identificiranju korisnika i verificiranje identiteta korisnika. vaše podatke koristimo u svrhu borbe protiv prevara samo ako su ispunjena sljedeća dva uslova: potrebno je da podaci korišteni za ocjenjivanje budu u skladu sa legitimnim interesima Xiaomija a sa ciljem zaštite korisnika i usluga.

• upravljanje vašim pitanjima ili zahtjevima o uređajima ili uslugama, kao što je odgovaranje na upite klijenata, slanje obavještenja o sistemu i aplikacijama, upravljanje vašim aktivnostima (npr. nagradnih igara).

• Provođenje promotivnih događanja kao naprimjer marketing i promotivni materijali i ažuriranja. Ukoliko više ne želite primati određeni tip promotivnog materijala, možete odabrati deaktiviranje na način opisan u poruci (npr. link za ukidanje pretplate na dnu poruke) osim ako drugačije nije određeno važećim zakonima. U nastavku pogledajte i "Vaša prava".

• interne svrhe, kao što su analiza podataka, istraživanje i razvoj statističkih podataka vezanih uz korištenje naših proizvoda ili usluga kako bi se poboljšali naši proizvodi ili usluge. Naprimjer, obuka mašinskog učenja ili modeliranje algoritama izvodi se nakon de-identifikacijske obrade.

• optimiziranje performansi uređaja, kao što je analiza upotrebe memorije ili kako vaša aplikacija koristi CPU.

• pohranjivanje i održavanje informacija vezanih za vaše poslovanje (kao što su poslovne statistike) ili za ispunjavanje naših zakonskih obaveza.

• obrada koja se bazira na legitimnim interesima Xiaomija (za pojedine jurisdikcije, npr. pod GDPR). Legitimni interesi uključuju omogućavanje efikasnijeg menadžmenta i poslovnog upravljanja i pružanja naših proizvoda i usluga, održavanje sigurnosti našeg poslovanja, sistema, proizvoda, usluga i korisnika (uključujući zaštitu od gubitaka i borbe protiv prevara), interno upravljanje, usklađenost sa unutrašnjim politikama i procesima; i druge legitimne interese opisane u ovim pravilima. Naprimjer, radi sigurnosti naših usluga i da bismo bolje razumjeli stanje i performanse naših aplikacija, možemo bilježiti relevantne podatke, kao što su učestalost vaše upotrebe, podaci zapisa padanja aplikacija, ukupna upotreba, podaci o performansama i izvor primjene; da bismo spriječili naovlaštene dobavljače da otključavaju uređaje, možemo prikupljati podatke o Mi Nalogu, serijski broj i IP adresu računara kojim se upravlja, serijski broj i podatke o uređaju, vašem telefonu.

• pružanje lokalnih usluga koje ne zahtijevaju komunikaciju sa našim serverima, kao što je korištenje Bilješki na vašem uređaju.

• druge svrhe uz vaš pristanak.

Evo detaljnijih primjera kako koristimo vaše podatke (koji mogu uključivati lične podatke):

• aktiviranje i registriranje kupljenih proizvoda ili usluga Xiaomi za vas.

• izrada i održavanje vašeg Mi Naloga. Lični podaci prikupljeni prilikom stvaranja Mi Naloga na našim web sajtovima ili putem vaših mobilnih uređaja, koriste se za izradu ličnog Mi Naloga i stranice vašeg profila.

• obrada narudžbenice. Informacije koje se odnose na narudžbe internet trgovine koriste se za obradu narudžbenice i povezanih usluga nakon prodaje, uključujući korisničku podršku i ponovnu dostavu. Dodatno, broj narudžbe će se koristiti za unakrsnu provjeru narudžbe sa partnerom za dostavu, kao i za zapisivanje dostave paketa. Informacije o primaocu, uključujući ime, adresu, broj telefona i poštanski broj, koristiće se u svrhu dostave. Vaša email adresa koristi se za slanje informacija o praćenju paketa. Lista kupljenih artikala koristi se za printanje računa i omogućava korisniku da vidi koje su stavke u paketu.

• učešće u Mi Zajednici. Lični podaci koji se odnose na Mi Zajednicu ili druge Xiaomi internetske platforme mogu se koristiti za prikaz stranice profila, interakciju sa drugim korisnicima i učestvovanje u Mi Zajednici.

• pružanje MIUI usluga. Sljedeće informacije: (informacije vezane za uređaj ili SIM karticu uključujući GAID broj, IMEI broj, IMSI broj, broj telefona, ID uređaja, operativni sistem uređaja, MAC adresu, vrstu uređaja, informacije o sistemu i performansama, te informacije o lokaciji, uključujući pozivni broj za mobilne uređaje, kod mobilne mreže, pozivni broj područja i identitet ćelije), koriste se za aktiviranje MIUI usluga.

• dijagnosticiranje neuspjeha aktivacije. Informacije povezane sa lokacijom koriste se za pristup neuspješnom aktiviranju SIM kartice (naprimjer usluge kratkih poruka (SMS) i mrežni kvarovi) za identificiranje mrežnog operatera usluge i obavještavanje mrežnog operatera o tom neuspjehu.

• pružanje drugih MIUI usluga. Informacije prikupljene kada koristite MIUI usluge koriste se za obavljanje funkcija te usluge, a pružaju optimizaciju usluga, npr. preuzimanje, ažuriranje, registriranje, izvršavanje ili optimiziranje aktivnosti povezanih sa MIUI uslugama. Naprimjer, lični podaci prikupljeni u trgovini Teme mogu pružati usluge prilagođene tematske preporuke na osnovu istorije preuzimanja i pregledanja.

• pronalaženje vašeg uređaja. Ako je telefon izgubljen ili ukraden, Xiaomi Pronađi uređaj vam može pomoći u pronalasku i osiguravanju vašeg telefona. Svoj telefon možete locirati na karti pomoću informacija o lokaciji koje ste dobili na telefonu, možete očistiti ili zaključati vaš telefon. Ako aktivno tražite vaš telefon, mobilni uređaj snima informacije o vašoj lokaciji; u određenim situacijama, te se informacije dobivaju iz stanica ili Wi-Fi hotspotova. Ovu opciju možete uključiti ili isključiti u bilokojem trenutku u postavkama telefona (Postavke - Mi Nalog - Xiaomi Cloud - Pronađi uređaj).

• snimanje informacija o lokaciji na fotografijama. Tokom fotografiranja možete zapisati podatke o vašoj lokaciji. Ove informacije će biti vidljive u folderu fotografija, a lokacija će biti sačuvana u detaljima vaših fotografija. Ako tokom fotografiranja ne želite zapisati vašu lokaciju, ovo opciju možete isključiti u bilo kojem trenutku u postavkama kamere.

• pružanje usluga dopisivanja (npr. Mi Talk, Mi Poruka). Ako preuzmete i koristite Mi Talk, informacije koje prikupi Mi Talk mogu se koristiti za aktiviranje ove usluge i identificiranje korisnika i primaoca poruke. Dodatno, chat istorija je pohranjena zbog pogodnosti pri ponovnom učitavanju chata kada korisnik ponovo instalira aplikacije, ili zbog sinhronizacije na svim uređajima. Informacije (telefonski brojevi pošiljaoca i primaoca i ID Mi Poruke) mogu se koristiti za Mi Poruku za aktiviranje usluga i omogućavanje funkcioniranja usluge, uključujući usmjeravanje poruka.

• pružanje usluga koje se zasnivaju na lokaciji. Tokom korištenja MIUI usluga, informacije o lokaciji možemo koristiti mi ili treće strane i poslovni partneri (za više informacija pogledajte „Kako dijelimo, prenosimo i javno objavljujemo vaše lične informacije" ispod) kako bismo vam pružili uslugu i pružili tačne podatke o toj lokaciji za najbolje korisničko iskustvo, naprimjer detalje vremenske prognoze, pristup lokaciji (kao dio Android platforme). U svakom trenutku možete isključiti usluge lokacije u postavkama ili isključiti upotrebu usluge lokacije aplikacije.

• poboljšanje korisničkog iskustva putem podataka, hardverske i softverske analize. Neke funkcije pridruživanja, kao što je Program iskustava korisnika, omogućuju Xiaomiju da analizira podatke o tome kako korisnici koriste mobilne telefone, MIUI usluge i ostale usluge koje Xiaomi pruža, kako bi poboljšali korisničko iskustvo, kao što je slanje izvještaja o padu sustava. Xiaomi će također provoditi analizu hardvera i softvera radi daljeg poboljšavanja iskustava korisnika.

• dopušta vam korištenje Sigurnosti. Prikupljene informacije mogu se upotrijebiti za funkcije sigurnost i funkcije održavanja sistema u aplikaciji Sigurnost, kao što su sigurnosno skeniranje, štednja baterije, blok-lista, Čistač, itd. Nekima od tih funkcija upravljaju treće strane i/ili poslovni partneri (za više informacije pogledajte "Kako dijelimo, prebacujemo i javno objavljujemo vaše lične informacije" ispod). Informacije (koje nisu lične informacije poput liste definicija virusa) koriste se za usluge sigurnosnog skeniranja.

• pružanje push usluge. ID Mi Naloga i GAID, FCM token, ID Androida i ID Prostora (samo na Xiaomi uređajima sa uključenom opcijom Drugi prostor) također će se koristiti za pružanje usluge Xiaomi push usluge i Usluge Mi Obavještenja za procjenu uspješnosti oglašavanja i slanje obavještenja od MIUIa o ažuriranju softvera ili najavama novih proizvoda, uključujući informacije o prodaji i promocijama. Za pružanje gorenavedene usluge vama, važni podaci za aplikaciju (ID verzije aplikacije, naziv paketa aplikacije), i važni podaci o uređaju (model, brend) će također biti prikupljeni. Vaše lične informacije možemo koristiti u svrhu slanja push poruka (slanjem poruka unutar naših usluga, putem emaila ili drugih sredstava) koje nude ili oglašavaju naše proizvode i usluge i/ili proizvode i usluge odabranih trećih strana. Ovo će biti učinjeno samo sa vašim pristankom, gdje je predviđeno važećim zakonima. Možete se odjaviti od primanja naših marketing poruka i marketing poruka trećih strana u bilo kojem trenutku promjenom preferencija u Postavkam, ili upravljanjem preferencija putem aplikacije/web sajta treće strane pomoću usluge Xiaomi push. U nastavku pogledajte i "Vaša prava".

• verificiranje identiteta korisnika. Xiaomi koristi ECV vrijednost za verificiranje identiteta korisnika i izbjegavanje neovlaštenih prijava.

• prikupljanje povratnih informacija korisnika. Povratne informacije koje odlučite podijeliti su vrijedne za Xiaomi u procesu unapređivanja naših usluga. Kako bismo mogli odgovoriti na povratne informacije koje ste odlučili podijeliti, Xiaomi vam može odgovoriti koristeći lične informacije koje ste dostavili i voditi evidenciju te prepiske za rješavanje problema i poboljšanje usluge.

• slanje obavještenja. S vremena na vrijeme možemo koristiti vaše lične informacije za slanje važnih obavještenja, kao što su obavještenja o kupovinama i promjeni naših uslova, pravila i odredbi. Budući da su takve informacije veoma važne za vašu interakciju sa Xiaomijem, ne preporučuje se odbijanje takvih informacije.

• provođenje promotivnih aktivnosti. Ako pristupite nagradnoj igri, takmičenju ili sličnoj promociji putem Xiaomijevih platformi, možemo koristiti vaše lične podatke koje ste podijeliti da bismo vam poslali ove nagrade.

• pružanje prilagođenih usluga i sadržaja, uključujući oglase. Kako bismo zaštitili vašu privatnost, koristimo jedinstveni identifikator umjesto vašeg imena, email adrese ili drugih informacije koje vas mogu direktno identificirati, a kako bismo vam pružili prilagođene proizvode, usluge i događanja, uključujući oglašavanje.

Te informacije možemo kombinirati sa drugim informacijama (uključujući informacije na različitim uslugama ili uređajima kao što su kompjuteri, mobilni telefoni, smart televizori i drugi povezani uređaji) kako bismo pružili i unaprijedili naše proizvode, usluge, sadržaj i oglašavanje.

Naprimjer, možemo koristiti podatke o Mi Nalogu u svim uslugama koje upotrebljavate a koje zahtijevaju Mi Nalog. Nadalje, kako bismo vam omogućili bolje iskustvo i poboljšali svoje usluge, dok poštujemo važeće zakone i propise i (gdje je nužno) uz vaš pristanak, možemo razvrstati informacije iz različitih proizvoda, vaših usluga ili opreme ili u vezi sa vama kako bismo oblikovali oznaku, za davanje prijedloga, prilagođenog sadržaja i prilagođenih opcija.

Za prilagođene oglase to bi, naprimjer, značilo pružanje sadržaja na osnovu vaših aktivnosti, korištenja i preferencija u aplikacijama i uslugama. Stvaramo profile analizom gorepomenutih podataka i gradnjom segmenata (stvaranje grupa sa zajedničkim osobinama) i stavljanjem vaših ličnih podataka u jedan ili više segmenata. Ciljano oglašavanje je moguće jedino uz vaš pristanak kada to traže važeći zakoni. Bilo kada imate pravo odustati od primanja personaliziranih oglasa i uložiti prigovor na profiliranje, uključujući i ono koje se provodi u svrhu izravnog marketinga.

A prema razlozima za gorenavedenu kombinaciju i zahtjevima važećih zakona, pružit ćemo vam posebne mehanizme kontrole za takvu kombinaciju. Imate pravo odustati od primanja direktnog marketinga od nas i automatiziranog odlučivanja, itd. Kako biste koristili ta prava, opciju možete upaliti i ugasiti bio kada u Postavkama (Postavke > Lozinke i sigurnost > Privatnost > Usluge oglašavanja ili Postavke > Lozinke i sigurnost > Sigurnost sistema > Usluge oglašavanja), možete nam se obratiti putem https://privacy.mi.com/support ili se obratiti kontrolnim mehanizmima opisanim u posebnim odredbama o privatnosti za svaki proizvod. U nastavku pogledajte i "Vaša prava".

2. Kolačići i druge tehnologije

Xiaomi, naše treće strane i poslovni partneri koriste tehnologije poput kolačića, web-svjetionika i oznaka piksela (za više informacija pogledajte "Kako dijelimo, prebacujemo i javno objavljujemo vaše lične informacije" ispod). Ove tehnologije se koriste za analizu trendova, upravljanje web sajtom, praćenje kretanja korisnika na web sajtu i prikupljanje demografskih podataka o našoj korisničkoj bazi kao cjelini. Mi možemo primati izvještaje na osnovu korištenja ovih tehnologija od strane tih firmi na pojedinačnoj kao i zajedničkoj osnovi. Ove tehnologije nam pomažu za bolje razumijevanje ponašanja korisnika, govore nam koje su dijelove naših web sajtova korisnici posjetili, a također nam pomažu u mjerenju efektivnosti oglašavanja i web pretraživanja.

• Zapisnici: Kao i kod većine web sajtova, prikupljamo određene informacije i pohranjujemo ih u zapisnike. Ove informacije mogu uključivati adrese Internet protokola (IP), vrstu browsera, pružaoca internetskih usluga (ISP), stranice za upućivanje/izlazak, operativni sistem, oznaku datuma/vremena i/ili podatke o putanjama. Ove automatski prikupljene podatke ne povezujemo sa drugim informacijama koje prikupljamo o vama.

• Lokalno pohranjivanje – HTML5/Flash: Koristimo Lokalne objekte pohranjivanja (LSO) kao što su HTML5 ili Flash za čuvanje sadržaja i preferencija. Treće strane sa kojima sklapamo partnerstvo za pružanje određenih usluga na našim Sajtovima ili za prikaz oglasa u skladu sa vašom aktivnosti web pretraživanja također koriste HTML5 ili Flash kolačiće za prikupljanje i pohranu informacija. Različiti browseri mogu ponuditi vlastiti alat za upravljanje za uklanjanje HTML5 LOSova. Za upravljanje Flash kolačića, molim vas dodirnite ovdje.

• Kolačići za oglašavanje: Sarađujemo sa našim trećim stranama i poslovnim partnerima (za više informacija pogledajte “Kako dijelimo, prebacujemo i javno objavljujemo vaše lične informacije” u nastavku) kako bismo prikazali oglašavanje na našem web sajtu ili upravljali oglašavanjem na drugim web sajtovima. Naši pružaoci usluga trećih strana i poslovni partneri mogu koristiti kolačiće oglašavanja u svrhu prikupljanja podataka o vašoj online aktivnosti i interesima i pružati vam oglašavanje koje u najvećoj mjeri odgovara vašem profilu i interesima. Mi moramo dobiti vaš izričiti pristanak i uključiti jasnu potvrdnu radnju prije nego što vam pružimo ovu uslugu oglašavanja. Ako ne želi da se ovi podaci koriste u svrhu prikazivanja oglasa baziranih na vašim interesiranjima, može se odjaviti promjenom Postavki kolačića. https://preferences-mgr.truste.com.

• Mobilna analitika: U određenim mobilnim aplikacijama koje pružamo, koristimo analitiku kolačića radi prikupljanja podataka o tome kako posjetioci koriste naše web sajtove. Ti kolačići prikupljaju informacije o tome koliko često koristite aplikaciju, događaje koji se događaju unutar aplikacije, ukupne podatke, podatke o performansama i gdje se dešava pad u aplikaciji. Informacije koje pohranjujemo u analitičkom softveru ne povezujemo sa vašim ličnim podatcima koje pošaljete u mobilnoj aplikaciji.

3. Kako dijelimo, prebacujemo i javno objavljujemo vaše lične informacije

3.1 Dijeljenje

Ne prodajemo nikakve lične informacije trećim stranama.

Ponekad možemo dijeliti vaše lične informacije sa trećim stranama (kao što je opisano u nastavku) kako bismo pružili ili poboljšali naše proizvode ili usluge, uključujući ponudu proizvoda ili usluga na osnovu vaših zahtjeva. Dodatne informacije o dijeljenju podataka su date ispod.

3.1.1 Dijeljenje koje aktivno odabirate ili tražite

Uz vaš pristanak ili na vaš zahtjev, podijelićemo vaše lične podatke u skladu sa vašim pristankom/zahtjevom sa trećim stranama koje ste vi odabrali. Naprimjer, kada koristite Mi Nalog za prijavu na web sajt ili aplikaciju treće strane.

3.1.2 Dijeljenje informacija sa našom grupom

Kako bismo uspješno vodili poslovanje i omogućili vam sve funkcije naših proizvoda ili usluga, vaše lične podatke možemo sa vremena na vrijeme podijeliti sa drugim Xiaomi podružnicama.

3.1.3 Dijeljenje sa firmama za ekosistem naše grupe

Xiaomi radi sa grupom firmi na osnivanju Mi Ecosystema. Mi Ecosystem kompanije su nezavisni subjekti, koje je Xiaomi osnovao, te su stručnjaci u svojim područjima. Xiaomi može otkriti vaše lične informacije kompanijama Mi Ecosystema kako bi vam omogućio i poboljšao uzbudljive proizvode i usluge (i hardware i software) kompanija Mi Ecosystema. Neki od tih proizvoda ili usluga i dalje će biti pod brendom Xiaomi, dok drugi mogu koristiti vlastiti brend. Mi Ecosystem kompanije ponekad mogu dijeliti sa Xiaomijem informacije u vezi sa proizvodima ili uslugama pod brendom Xiaomija sa Xiaomijem za pružanje hardware ili software usluga, što će rezultirati boljim uslugama i korisničkim iskustvom. Xiaomi će poduzeti odgovarajuće upravljačke i tehničke mjere kako bi osigurao sigurnost obrade vaših ličnih podataka, uključujući, ali ne ograničavajući se na šifriranje vaših ličnih informacija.

3.1.4 Dijeljenje sa pružaocima usluga trećih strana i poslovnim partnerima

Da biste nam pomogli da vam ponudimo proizvode i usluge opisane u ovim Odredbama, možemo, gdje je to potrebno, podijeliti vaše lične podatke sa našim trećim stranama i poslovnim partnerima.

To može uključivati pružaoce usluge dostave, centre podataka, pogone za pohranu podataka, pružaoce korisničke usluge, oglašavanje i pružaoce usluga marketinga i ostale poslovne partnere. Te treće strane mogu obrađivati vaše lične podatke u Xiaomijevo ime za jednu ili više primjena ovih Odredbi o privatnosti. Cilj nam je osigurati da dijeljenje ličnih podataka potrebnih za pružanje usluga bude isključivo u legitimne, pravne, potrebne, specifične i eksplicitne svrhe. Xiaomi će provoditi dubinsku analizu i imati ugovore kako bismo osigurali da pružaoci usluga trećih strana poštuju važeće zakone o privatnosti u vašoj jurisdikciji. Može se desiti da pružaoci usluga trećih strana imaju svoje filijale.

Kako bismo osigurali mjerenje, analizu i druge poslovne usluge, možemo također dijeliti informacije (podatke koji nisu lični) sa trećim stranama (kao što su oglašivači na našim web sajtovima) u zbirnom obliku. Koristimo informacije koje imamo da pomognemo oglašivačima i drugim poslovnim partnerima pri ocjenjivanju efektivnosti i pokrivenosti njihovih oglašavanja i usluga, i da razumijemo različite korisnike naših usluga i kako oni koriste njihove web sajtove, aplikacije i usluge. Sa njima možemo dijeliti i opšte trendove korištenja naših usluga, kao što je broj klijenata u određenoj grupi ljudi koji kupuju određene proizvode ili učestvuju u određenim transakcijama.

3.1.5 Ostalo

U skladu sa zakonskim zahtjevima, pravnim procedurama, parnicama i/ili zahtjevima javnih agencija i vladinih agencija, Xiaomi će možda morati otkriti vaše lične informacije. Ako je otkrivanje potrebno ili prikladno za nacionalnu sigurnost, za provedbu zakona ili za druga pitanja od javnog značaja, također možemo otkriti informacije o vama.

Kako bismo nametnuli naše uslove ili zaštitili naše poslovanje, prava, imovinu ili proizvode, ili zaštitili korisnike, ili ako je otkrivanje potrebno za sljedeće svrhe (otkrivanje, sprečavanje i rješavanje prevare, neovlaštenu upotrebu proizvoda, kršenje naših pravila ili druge štetne ili ilegalne aktivnosti), također možemo otkriti informacije o vama. (Xiaomi može prikupljati, koristiti ili otkrivati vaše lične informacije ako je to zakonom dozvoljeno i samo u mjeri propisanoj važećim zakonima o zaštiti podataka). To može uključivati davanje vaših ličnih informacija javnim ili vladinim agencijama; komuniciranje sa partnerima trećih strana o pouzdanosti vašeg naloga kako bi se spriječile prevare, prekršaji i druga štetna ponašanja.

Dodatno, vaše lične informacije možemo dijeliti sa:

• našim računovođama, revizorima, advokatima ili sličnim savjetnicima kada ih zamolimo za profesionalni savjet; i

• investitorima i drugim relevantnim trećim stranama u slučaju stvarne ili potencijalne prodaje ili druge korporativne transakcije povezane sa subjektom u Xiaomi grupi; i

• trećim stranama, na način koji je detaljno objašnjen u ovim Odredbama o privatnosti ili obavještenju koje vam je upueno, uključujući i vaša ovlaštenja u vezi sa određenim otkrivanjem.

3.2 Prijenos

Xiaomi neće prenijeti vaše informacije bilo kojem subjektu, osim u sljedećim slučajevima:

• ako imamo vaš izričiti pristanak;

• ako je Xiaomi u postupku spajanja, sticanja ili prodaje cjelokupne ili dijela imovine koji može uticati na vaše lične podatke, obavijestit ćemo vas putem emaila, web-sajtova ili na drugi pogodan način, o svim promjenama vlasništva, upotrebe i svakog izbora koji možete imati u vezi sa vašim ličnim podacima;

• pod okolnostima koje su objašnjene u ovim Odredbama o privatnosti ili o kojima ste obavješteni na drugi način.

3.3 Javno objavljivanje

Xiaomi može javno otkriti vaše lične podatke u sljedećim situacijama:

• kada trebamo objaviti pobjednika promocije, takmičenja ili nagradne igre, u kojem slučaju objavljujemo podatke samo djelimično;

• kada dobijemo vašu izričitu saglasnost ili kada ste sami objelodanili podatke putem naših usluga, poput stranica na društvenim mrežama ili javnih foruma; i

• kada se javno objavljivanje vrši na osnovu pravnog zahtjeva ili iz opravdanih razloga: uključujući zakone i propise, pravne procedure, parnice ili na zahtjev nadležnih upravnih organa.

4. Kako pohranjujemo i štitimo vaše lične informacije

4.1 Xiaomi sigurnosne mjere

Predani smo zaštiti vaših ličnih informacija. Kako bismo spriječili neovlašteni pristup, otkrivanje ili druge slične rizike, uspostavili smo sve zakonski propisane fizičke, elektroničke i menadžerske procedure kako bismo zaštitili i osigurali informacije koje prikupljamo na vašem mobilnom uređaju i na Xiaomi web sajtovima. Osiguraćemo da vaše lične informacije čuvamo u skladu sa važećim zakonom.

Naprimjer, kada pristupite vašem Mi Nalogu, možete koristiti naš program za verifikaciju u dva koraka za bolju sigurnost, i to vam toplo preporučujemo. Kada se vaši lični podaci prenose između vašeg Xiaomi uređaja i naših servera, obezbjeđujemo šifriranje tih podataka korištenjem Transport Layer Security (TLS) i odgovarajućih algoritama za šifriranje.

Sve vaše lične informacije pohranjene su na osiguranim serverima i zaštićeni u kontroliranim objektima. Vaše podatke klasificiramo na osnovu važnosti i osjetljivosti, te osiguravamo da vaše lične informacije dobiju potreban nivo sigurnosti. Imamo posebne kontrole pristupa za pohranu podataka na principu clouda, i redovno pregledavamo naše postupke prikupljanja, pohrane i obrade podataka, uključujući fizičke sigurnosne mjere, kako bismo se zaštitili od neovlaštenog pristupa i korištenja.

Provodimo analizu poslovnih partnera i pružaoca usluga treće strane kako bismo bili sigurni da mogu zaštititi vaše lične informacije. Također provjeravamo da li treće strane održavaju odgovarajuće sigurnosne standarde uvođenjem odgovarajućih ugovornih ograničenja i, kada je to potrebno, provođenjem revizija i procjena. Dodatno, naši zaposlenici i zaposlenici naših poslovnih partnera i pružaoca usluga trećih strana koji pristupaju vašim ličnim informacijama podliježu ugovornim obavezama povjerljivosti.

Provodimo kurseve i testove sigurnosti i zaštite privatnosti kako bismo unaprijedili svijest naših zaposlenika o važnosti zaštite ličnih podataka. Mi ćemo poduzeti sve moguće, zakonski potrebne korake kako bismo zaštitili vaše lične informacije. Međutim, trebate biti svjesni da korištenje interneta nije u potpunosti sigurno, te iz tog razloga ne možemo garantirati sigurnost ili integritet bilo kakvih ličnih informacija prilikom prenosa vama ili od vas putem interneta.

Mi postupamo sa kršenjima propisa o ličnim informacijama prema zahtjevima važećeg zakona o zaštiti podataka koji, prema potrebi, uključuje prijavljivanje kršenja nadležnom nadzornom tijelu za zaštitu podataka i korisnicima podataka.

Naša pravila i procedure o bezbjednosti podataka su donijeti u skladu sa međunarodnim standardima i redovno su predmet nezavisnih revizija kako bi se potvrdila efikasnost mjera sigurnosti. Xiaomi informacioni sistem je stekao ISO/IEC 27001:2013 certifikat za sisteme upravljanja informacionom sigurnosti (ISMS). Xiaomi e-commerce i Mi Home IoT platforme su stekle ISO/IEC 27701:2019 certifikat za sisteme upravljanja ličnim podacima (PIMS). MIUI je stekao ISO/IEC 27018:2019 certifikat za zaštitu ličnih podataka u javnom cloudu.

4.2 Šta vi možete uraditi

Možete postaviti jedinstvenu lozinku za Xiaomi tako da nikome ne otkrijete vašu lozinku za prijavu ili podatke o naloga (osim ako prethodno tu osobu niste vi ovlastili) u slučaju curenja lozinki drugih web sajtova koje može naštetiti sigurnosti vašeg Xiaomi naloga. Kad god je to moguće, nemojte otkrivati verifikacijski kod koji ste primili (uključujući one koji tvrde da su članovi Xiaomi korisničkog centra). Kada god se prijavite kao korisnik Mi naloga na Xiaomi web sajtove, a naročito na tuđem kompjuteru ili na javnim internet terminalima, uvijek se trebate odjaviti na kraju sesije.

Xiaomi se ne može smatrati odgovornim za propuste u sigurnosti uzrokovane pristupom trećih osoba vašim ličnim informacijama kao rezultat vašeg propusta da lične informacije zadržite za sebe. Bez obzira na gore navedeno, morate nas odmah obavijestiti ako postoji bilo kakva neovlaštena upotreba vašeg naloga od strane bilo kojeg korisnika interneta ili bilo kakvo kršenje sigurnosti. Vaša pomoć će nam pomoći u zaštiti privatnosti vaših ličnih informacija.

4.3 Pristup drugim funkcijama na vašem uređaju

Naše aplikacije mogu pristupiti određenim funkcijama vašeg uređaja kao što su omogućavanje emailaa za upotrebu kontakata, pohranu SMSa, status Wi-Fija, itd. Ove se informacije koriste kako bi se omogućilo pokretanje aplikacija na vašem uređaju i kako bi vam se omogućila interakcija sa aplikacijama. U bilo kojem trenutku možete vratiti dozvole tako da ih isključite na nivou uređaja ili ako nas kontaktirate na https://privacy.mi.com/support.

4.4 Odredbe o zadržavanju

Zadržavamo lične podatke u periodu potrebnom za prikupljanje podataka opisanih u ovim Odredbama o privatnosti ili bilo kojim posebnim odredbama o privatnosti koje su definirane za određeni proizvod, uslugu ili ako to zahtijevaju važeći zakoni. Detaljni periodi zadržavanja navedeni su u određenoj usluzi ili stranici srodnih proizvoda. Mi ćemo prestati zadržavati i brisati ili anonimizirati lične informacije kada je svrha naplate izvršena, ili nakon što potvrdimo vaš zahtjev za brisanje i ili nakon što prekinemo rad odgovarajućeg proizvoda ili usluge. Gdje je moguće, naveli smo koliko dugo obično zadržavamo identificirane kategorije, vrste ili stavke ličnih podataka. Prilikom odlučivanja o ovim periodima zadržavanja uzeli smo u obzir sljedeće kriterije:

• količinu, prirodu i osjetljivost ličnih podataka

• rizik štete od neovlaštene upotrebe ili otkrivanja

• svrhe u koje obrađujemo lične podatke i vrijeme njihovog zadržavanja radi postizanja te svrhe

• rok u okviru kojeg će lični podaci vjerovatno ostati tačni i ažurirani

• rok u okviru kojeg lični podaci mogu biti relevantni za moguće buduće pravne zahtjeve

• sve važeće zakonske, računovodstvene, izvještavajuće ili regulatorne zahtjeve koji određuju koliko dugo se određene evidencije moraju čuvati.

Zavisno od vaše jurisdikcije, izuzetak mogu biti lične informacije koje obrađujemo za javni interes, naučne, historijske ili statističke svrhe. Xiaomi će možda nastaviti zadržavati ovu vrstu podataka duže od standardnog perioda čuvanja, kada je to neophodno i dopušteno na osnovu važećih zakona ili vašeg zahtjeva, čak i ako daljnja obrada podataka nije povezana sa izvornom svrhom prikupljanja.

5. Vaša prava

Kontroliranje vaših ličnih informacija

5.1 Upravljanje postavkama

Xiaomi razumije da se briga o privatnosti razlikuje od osobe do osobe. Stoga vam pružamo primjere načina na koje vam Xiaomi omogućava da ograničite prikupljanje, korištenje, otkrivanje ili obradu vaših ličnih informacija i kontrolu postavki privatnosti:

• uključivanje/isključivanje funkcije korisničkog iskustva i funkcije pristupa lokaciji;

• prijavite se ili odjavite se sa vašeg Mi Naloga;

• uključiti/isključiti usluge sinhroniziranja Xiaomi Clouda; i

• obrišite bilo koji podatak spremljen na Xiaomi Cloudu kroz https://i.mi.com;

• uključite/isključite druge usluge i funkcionalnosti koje se odnose na osjetljive ili lične informacije. Također možete dobiti više detalja u vezi sa sigurnosnim stanjem uređaja u aplikaciji MIUI Sigurnost.

Ako ste prethodno pristali na korištenje vaših ličnih informacija u gorenavedene svrhe, možete se predomisliti u bilo kojem trenutku kontaktirajući nas na https://privacy.mi.com/support.

5.2 Vaša prava na vaše lične informacije

Zavisno od primjenjivih zakona i regulativa, možete imati pravo na pristup, ispravku i brisanje (i neka druga prava) bilo kojih drugih ličnih informacija koje imamo a tiču se vas (dalje u tekstu: zahtjev). Ova prava podliježu odgovarajućim izuzecima prema važećim zakonima.

Možete pristupiti i ažurirati detalje koji se odnose na lične informacije na vašem Mi Nalogu na email https://account.xiaomi.com ili prijavom na vaš nalog na vašem uređaju. Za dodatne informacije kontaktirajte nas na https://privacy.mi.com/support.

Pomoći ćete nam da najefikasnije obradimo vaš zahtjev ako on ispunjava sljedeće uslove:

(1) Zahtjev je predan kroz Xiaomijev ekskluzivni pristup za zahtjev i za zaštitu sigurnosti vaših informacija, vaš zahtjev treba biti u pisanom obliku (osim ako lokalni zakon izričito ne priznaje usmeni zahtjev);

(2) Osigurali ste dovoljno informacija kako bi Xiaomi mogao provjeriti vaš identitet i osigurali ste da ste subjekat podataka ili ovlašteni za zastupanje subjekta podataka.

Nakon što dobijemo dovoljno informacija kako bismo potvrdili obradu vašeg zahtjeva, odgovorićemo na vaš zahtjev u bilo kojem vremenskom roku propisanom zakonom o zaštiti podataka.

Detaljno:

• Imate pravo dobiti jasne, transparentne i lahko razumljive informacije o tome kako koristimo vaše lične informacije i vaša prava. Zbog toga vam pružamo informacije u ovim Odredbama.

• Na osnovu zahtjeva primjenjivih zakona, kopija vaših ličnih podataka koje smo prikupili i obradili bit će vam besplatno dostavljena na vaš zahtjev. Za sve dodatne zahtjeve za relevantne informacije možemo naplatiti razumnu naknadu na osnovu stvarnih administrativnih troškova u skladu sa i ako je dozvoljeno važećim zakonima.

• Ako je bilo koja informacija koju imamo o vama netačna ili nepotpuna, imate pravo na ispravljanje ili dovršavanje vaših ličnih informacija na osnovu svrhe upotrebe.

• Na osnovu zahtjeva primjenjivih zakona, imate pravo zahtijevati brisanje ili uklanjanje vaših ličnih informacija tamo gdje ne postoje uvjerljivi razlozi da ih i dalje koristimo. Mi ćemo razmotriti razloge koji se odnose na vaš zahtjev za brisanje i poduzeti razumne korake, uključujući tehničke mjere. Molimo vas da upamtite da nećemo odmah moći ukloniti podatke iz sistema backupa zbog primijenjenih zakona i/ili ograničenja tehnologije. Ako je to slučaj, obratit ćemo posebno pažnju na pohranu vaših ličnih informacija i izolirat ćemo ih od daljeg obrađivanja dok backup može biti obrisan ili učinjen anonimnim.

• Imate pravo prigovora na određene vrste obrade, uključujući obradu za direktni marketing (uključujući korištenje profiliranja), te pod određenim uslovima, gdje je pravni osnov za obradu (uključujući profiliranje) naš legitimni interes.

Posebno prema zakonima nekih jurisdikcija:

• Imate pravo dobiti od nas ograničenje obrade vaših ličnih informacija. Mi ćemo razmotriti razloge za vaš zahtjev za ograničenje. Ako se razlozi primjenjuju na GDPR, obradićemo vaše lične informacije samo pod odgovarajućim okolnostima u GDPRu i obavijestiti vas prije ukidanja ograničenja obrade.

• Imate pravo ne biti podložni odluci koja se zasniva isključivo na automatiziranoj obradi, uključujući profiliranje, što proizvodi pravne efekte koji se odnose na vas ili značajno utiču na vas.

• Imate pravo podnijeti zahtjev za lične informacije u strukturiranom, uobičajenom formatu i proslijediti ih drugom kontroleru podataka (prijenos podataka).

Imamo pravo da odbijemo obrađivanje zahtjeva, ili da djelimično udovoljimo zahtjevu kada je izuzeće primijenjeno, ili kada smo za to ovlašteni na drugi način važećim zakonima, naprimjer ako je zahtjev očigledno neosnovan ili očigledno pretjeran ili bi zahtjevao objavljivanje podataka o trećim licima. U nekim slučajevima možemo naplatiti naknadnu, ako je to dozvoljeno važećim zakonima. Vaš zahtjev za brisanje podataka također možemo odbiti ako smatramo da nas neki njegovi aspekti mogu onemogućiti u njihovom legalnom korištenju za podnošenje ili izvršenje pravnih zahtjeva ili u slučajima dozvoljenim važećim zakonom.

5.3 Povlačenje pristanka

Svoj pristanak koji ste nam ranije dali za određenu svrhu možete povući podnošenjem zahtjeva, uključujući prikupljanje, korištenje i/ili otkrivanje vaših ličnih podataka koje posjedujemo. Na osnovu posebne usluge koju koristite, možete povući vašu saglasnost kontaktirajući nas na https://privacy.mi.com/support. Vaš zahtjev ćemo obraditi u razumnom roku od trenutka kada je zahtjev podnesen, te stoga nećemo prikupljati, koristiti i/ili otkrivati vaše lične informacije prema vašem zahtjevu.

Zavisno od ozbiljnosti povlačenja pristanka, imajte na umu da možda nećete moći imati punu korist od Xiaomi proizvoda i usluga. Povlačenje vašeg pristanka ili odobrenja neće uticati na ispravnost naše obrade koja se provodi na temelju pristanka sve do trenutka povlačenja.

5.4 Otkazivanje usluge ili naloga

Ako želite otkazati poseban proizvod ili uslugu, možete nas kontaktirati na https://privacy.mi.com/support.

Ako želite otkazati Mi Nalog, molimo vas da imate na umu da će otkazivanje spriječiti korištenje cijele ponude Xiaomi proizvoda i usluga. Otkazivanje se može spriječiti ili odgoditi pod određenim okolnostima. Naprimjer, ako još uvijek postoje dugovanja na vašem nalogu, kao što su neplaćene usluge članstva Mi Muzika, plaćena tema u trgovini Tema, ili neplaćeni kredit u vašim Mi Finansijama, itd., ne možemo odmah podržati vaš zahtjev.

Kada se prijavite na Xiaomi kroz nalog treće strane, morate podnijeti zahtjev za otkazivanje naloga treće strane.

6. Kako se vaše lične informacije prenose na globalnom nivou

Xiaomi obrađuje i čuva lične informacije putem globalne operativne i kontrolne infrastrukture. Trenutno Xiaomi ima centre podataka u Kini, Indiji, SADu, Njemačkoj, Rusiji i Singapuru. Za svrhe opisane u Odredbama o privatnosti, vaši podaci mogu se prenijeti u ove centre podataka u skladu sa važećim zakonom.

Možemo također prenijeti vaše lične informacije pružaocima usluga trećih strana i poslovnim partnerima, a vaše informacije se stoga mogu prenijeti i drugim zemljama ili regijama. Jurisdikcija u kojoj se nalaze ovi objekti može ili ne mora štititi lične informacije prema istim standardima kao u vašoj jurisdikciji. Postoje različiti rizici pod različitim zakonima o zaštiti podataka. Ipak, ovo ne mijenja našu posvećenost tome da radimo u skladu s ovim Odredbama i u cilju zaštite vaših ličnih podataka.

Posebno,

• Lične informacije koje prikupljamo i generiramo u radnjama unutar teritorija kontinentalne Kine pohranjeni su u podatkovnim centrima smještenim u kontinentalnoj Kini, osim prekograničnih prenosa koje propisuje zakon.

• Lične informacije koje prikupljamo i generiramo u našim operacijama u Rusiji obrađuju se i pohranjuju u podatkovnim centrima koji se nalaze u Rusiji, osim prekograničnih prenosa propisanih ruskim zakonom.

• Lične informacije koje prikupljamo i generiramo u operacijama u Indiji pohranjeni su u podatkovnim centrima u Indiji.

Ako trebamo prenijeti lične informacije izvan vaše jurisdikcije, bilo da se radi o našim podružnicama ili pružaocima usluga trećih strana, pridržavaćemo se odgovarajućih važećih zakona. Primjenom sigurnosnih propisa osiguravamo da svi takvi transferi zadovoljavaju zahtjeve mjerodavnih lokalnih zakona o zaštiti podataka. O mjerama zaštite koje imamo na raspolaganju možete saznati kontaktirajući nas na https://privacy.mi.com/support.

Ako koristite naše proizvode i usluge na području Evropskog ekonomskog prostora (EEA), Xiaomi Technology Netherlands B.V. će djelovati kao kontrolor podataka, a Xiaomi Singapore Pte. Ltd. će biti odgovoran za obrađivanje podataka. Kontakt detalje možete pronaći u "Kontaktirajte nas" sekciji.

Ako Xiaomi dijeli lične informacije koji dolaze od vas u EEPu osobi Xiaomi Grupe ili pružaocu usluga treće strane izvan EEPa, mi ćemo to učiniti na osnovu standardnih ugovornih klauzula EUa ili bilo koje druge mjere zaštite predviđene u GDPRu. Želite li dobiti kopiju ili saznati o posebnim mjerama zaštite koje imamo na raspolaganju kontaktirajte nas na https://privacy.mi.com/support.

7. Zaštita maloljetnika

Smatramo da je odgovornost roditelja ili staratelja da nadgleda djetetovu upotrebu naših proizvoda ili usluga. Međutim, ne nudimo usluge direktno djetetu niti koristimo lične podatke djece u marketinške svrhe.

Ako ste roditelj ili staratelj i vjerujete da je maloljetnik dostavio Xiaomi-ju lične informacije, kontaktirajte nas na https://privacy.mi.com/support kako bi se osiguralo da se lične informacije odmah uklone i da se maloljetnik odjavi sa bilo koje od primjenjivih Xiaomi usluga.

8. Moram li pristati na uslove i odredbe treće strane?

Naše Odredbe o privatnosti se ne primjenjuju se na proizvode ili usluge koje nudi treća strana. Zavisno od Xiaomi proizvoda ili usluge koju koristite, ona može sadržavati proizvode trećih strana ili usluge koje uključuju glasovnu podršku, obradu kamere, reprodukciju videozapisa, čišćenje sistema i usluge vezane za sigurnost, igre, statistiku, interakciju društvenih medija, obradu plaćanja, navigaciju, dijeljenje, push, filtriranje informacija, metode unosa itd. Neke od njih biće u obliku linkova za web sajtove trećih strana, a neke će biti dostupne u obliku SDKa, APIja itd. Vaše informacije mogu se prikupljati i prilikom korištenja tih proizvoda ili usluga. Zbog ovoga, preporučujemo da odvojite vrijeme za čitanje odredbi o privatnosti treće strane, baš kao što čitate našu. Mi nismo odgovorni i ne možemo kontrolirati kako treće strane koriste lične informacije koje prikupljaju od vas. Naše Odredbe o privatnosti se ne odnose na druge web sajtove povezane sa našim uslugama.

Slijede primjeri kada se uslovi i odredbe o privatnosti trećih strana mogu primijeniti kada koristite određene proizvode navedene iznad:

Kada koristite uslugu treće strane kako biste dovršili i platili vašu narudžbu, osobni podaci koje navedete tokom odjave obrađuju se u skladu sa odredbama o privatnosti treće strane.

Kada koristite sigurnostno skeniranje u aplikaciji MIUI Sigurnost, primjenjivaće se jedno od sljedećeg, zavisno od vašeg izbora usluge:

• Avastove Odredbe o privatnosti i sigurnosti informacija: https://www.avast.com/privacy-policy

• Antiy Mobile Security AVL SDK Odredbe o privatnosti: https://www.avlsec.com/en/privacy-policy

• Tencent Odredbe o privatnosti: https://privacy.qq.com/

Kada koristite opciju Čistača u aplikaciji MIUI Sigurnost, primijenjuje se Tencent Odredba o privatnosti: https://privacy.qq.com/

Kada koristite usluge oglašavanja u nekoliko specifičnih aplikacija u MIUIju, primjenjivaće se jedno od sljedećeg, zavisno od vašeg izbora usluge:

• Google Odredbe o privatnosti: https://www.google.com/policies/privacy

• Facebook Odredbe o privatnost: https://www.facebook.com/about/privacy/update?ref=old_policy

Kada upotrebljavate Googleov način unosa, primjenjuju se Google Odredbe o privatnosti: https://policies.google.com/privacy

Kada izvodimo statistiku, pratimo učestalost padanja aplikacija, i omogućavamo opcije kontrole clouda, koristimo Google Analytics za Firebase ili Firebase Analytic koju omogućava Google Inc. O Google Firebase Odredbama o privatnosti možete pročitati više na: https://policies.google.com/privacy i https://www.google.com/policies/privacy/partners/.

Da bi vam plasirali oglase u bilo kojoj MIUI aplikaciji sistema, treće strane - partneri za oglašavanje, će možda prikupljati podatke generirane vašim online aktivnostima, kao klikovi na oglase i pregledanje sadržaja, ili druge aktivnosti na web sajtovima ili aplikacijama.

• Google Odredbe o privatnosti: https://www.google.com/policies/privacy

• Facebook Odredbe o privatnost: https://www.facebook.com/about/privacy/update?ref=old_policy

• Unity Odredbe o privatnosti: https://unity3d.com/legal/privacy-policy

• Vungle Odredbe o privatnosti: https://vungle.com/privacy

• IronSource Odredbe o privatnosti: https://developers.ironsrc.com/ironsource-mobile/air/ironsource-mobile-privacy-policy/

• Applovin Odredbe o privatnosti: https://www.applovin.com/privacy

• Chartboost Odredbe o privatnost: https://answers.chartboost.com/en-us/articles/200780269

• Mopub Odredbe o privatnosti: https://www.mopub.com/legal/privacy

• Mytarget Odredbe o privatnosti: https://legal.my.com/us/mytarget

• Yandex Odredbe o privatnosti: https://yandex.com/legal/privacy

• Tapjoy Odredbe o privatnosti: https://www.tapjoy.com/legal/advertisers/privacy-policy

• AdColony Odredbe o privatnosti: https://www.adcolony.com/privacy-policy/

Možemo da prikupimo i dijelimo vaše podatke sa nezavisnim kompanijama u skladu sa upustvima naših partnera za oglašavanje da bismo generirali izvještaje za naše partnere za oglašavanje, uključujući pokazatelje vaše interakcije za našim oglasima (ako postoje). U zavnisnosti od MIUI aplikacija sistema koje koristite, nezavisne kompanije koje doprinose mogu uključivati:

• Adjust Odredbe o privatnosti: https://www.adjust.com/terms/privacy-policy

• Appsflyer Odredbe o privatnosti: https://www.appsflyer.com/privacy-policy/?utm_source=google

• Affise Odredbe o privatnosti: https://affise.com/privacy-policy

• Miaozhen Odredbe o privatnosti: https://www.miaozhen.com/en/privacy

• Nielsen Odredbe o privatnosti: https://www.nielsen.com/cn/en/legal/privacy-policy

9. Kako ažuriramo ove Odredbe o privatnosti

Periodično pregledavamo ove Odredbe o privatnosti a na osnovu promjena u poslovanju, tehnologiji i primijenjenim zakonima i dobroj praksi, i možda ćemo ažurirati ove Odredbe o privatnosti. Ako napravimo materijalnu izmjenu u ovim Odredbama, obavijestićemo vas putem registriranih podataka za kontakt kao što su email (poslana na email adresu navedenu u vašem nalogu) ili objaviti na web sajtovima Xiaomija ili vas obavijestiti putem mobilnih uređaja kako biste bili informirani u vezi sa podacima koje prikupljamo i načinu na koji ih koristimo. Takve izmjene u Odredbama primjenjivaće se od datuma stupanja na snagu navedenog u obavještenju ili na web sajtu. Preporučujemo vam da redovno pregledavate ovu stranicu kako biste dobili najnovije informacije o našim odredbama o privatnosti. Nastavak korištenja proizvoda i usluga na web sajtovima, mobilnom i/ili bilo kojem drugom uređaju bit će potčinjeno ažuriranim Odredbama o privatnosti. Tamo gdje važeći zakon propisuje, tražićemo vašu izričitu saglasnost kada prikupljamo dodatne lične informacije od vas ili kada koristimo ili otkrivamo vaše lične informacije u nove svrhe.

10. Kontaktirajte nas

Ako imate bilo kakvih komentara ili pitanja u vezi s ovim Odredbama ili bilo koje pitanje u vezi sa Xiaomijevim prikupljanjem, korištenjem ili otkrivanjem vaših ličnih podataka, kontaktirajte nas na https://privacy.mi.com/support ili na adresu navedenu ispod. Kada primimo zahtjeve o privatnosti ili ličnim informacijama o pristupanju ili preuzimanju ličnih informacija, imamo tim profesionalaca da riješe vaše probleme. Ako vaše pitanje uključuje veći problem, možemo vas pitati za više informacija.

Ako niste zadovoljni sa odgovorom koji ste dobili od nas u vezi sa vašim ličnim informacijama, možete predati žalbu nadležnom tijelu za zaštitu podataka u vašoj jurisdikciji. Ako nas konsultirate, pružićemo vam informacije o relevantnim kanalima za žalbe koje se mogu iskoristiti na osnovu vaše stvarne situacije.

Xiaomi Communications Co., Ltd. #019, 9th Floor, Building 6, 33 Xi'erqi Middle Road, Haidian District, Beijing, China 100085

Xiaomi Singapore Pte. Ltd. 20 Cross Street, China Court #02-12 Singapore 048422

Za korisnike u Indiji:

Xiaomi Technology India Private Limited Building Orchid, Block E, Embassy Tech Village, Outer Ring Road, Devarabisanahalli, Bengaluru, Karnataka - 560103, India

O svim odstupanjima i pritužbama u vezi sa obradom osjetljivih ličnih podataka ili informacija biće obavješten imenovani službenik za pritužbe, kako je ispod navedeno:

Ime: Vishwanath C

Telefon: 080 6885 6286, Pon-Pet : od 9:00 do 18:00

Email: grievance.officer@xiaomi.com

Za korisnike u Evropskoj ekonomskoj zoni (EEA):

Xiaomi Technology Netherlands B.V. Prinses Beatrixlaan 582, The Hague 2595BM Netherlands

Hvala vam što ste odvojili vrijeme da pročitate naše Odredbe o privatnosti!

Što je novo za vas

Napravili smo nekoliko ažuriranja kako slijedi:

• Ažurirali smo neke od detalja naših kontakata.

• Ažurirali smo neke informacije koje prikupljamo mi i treće strane.

• Pojednostavili smo kako koristimo podatke koji se ne mogu lično identificirati.

• Ažurirali smo kako koristimo vaše lične podatke, uključujući i prikazivanje detalja u vezi procesa obrade ličnih podataka baziranih na našim legitimnim interesima i u vezi sa vašim korištenjem push usluga.

• Pojasnili smo pitanje zadržavanja podataka.

• Preciznije smo definirali vaša prava na vaše lične podatke.